Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Το τρένο του εφιάλτη και οι ακτιβιστές



Έφθασε τη Δευτέρα στον τερματικό σταθμό του του Ντάνενμπεργκ στη βόρεια Γερμανία, το τρένο με το επικίνδυνο φορτίο με ραδιενεργά απόβλητα, ύστερα από διαδρομή τριών ημερών, η οποία παρεμποδίστηκε από αναρχικούς και αλληλέγγυους διαδηλωτές Το τρένο εισήλθε σε σταθμό εκφόρτωσης απ΄ όπου στη συνέχεια τα πυρηνικά απόβλητα θα μεταφερθούν με φορτηγά ως το χώρο αποθήκευσής τους στο Γκορλέμπεν, σε απόσταση 20 χλμ. Περίπου 3000 αντιπυρηνικοί διαδηλωτές είχαν αποκλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές αναγκάζοντας το τρένο να διανυκτερεύσει 25χλμ από το Ντάνενμπεργκ.

Η επιχείρηση των μπάτσων για την απομάκρυνση των διαδηλωτών που διήρκεσε όλη τη νύχτα, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το πρωί με καταστολή της διαδήλωσης. Οι 123 τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων θα μεταφορτωθούν στο Ντάνενμπεργκ σε φορτηγά, διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει ως το βράδυ, για να διανύσουν στη συνέχεια μια απόσταση 20 χλμ. ως το χώρο αποθήκευσής τους στο Γκορλέμπεν της Κάτω Σαξωνίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των μπάτσων , ο χώρος εκφόρτωσης περιβάλλεται από συρματόπλεγμα και δεν αναμένονται επεισόδια. Σε αντιδιαστολή με τις προβλέψεις του, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής παραμένοντας αμετακίνητοι στο σημείο.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Θύμα της μόδας

Τα στοιχεία

· Για να γίνει μία γούνα χρησιμοποιούνται μέχρι και 400 ζώα.

· Περίπου 50 εκατομμύρια ζώα θανατώνονται κάθε χρόνο για τη γούνα τους.

· Κάθε χρόνο, χιλιάδες αλεπούδες, λύκοι, ελάφια, σκύλοι, γάτες, άγρια ζώα, αρπακτικά πουλιά, ακόμη και είδη υπό εξαφάνιση, σκοτώνονται ή ακρωτηριάζονται από παγίδες.

· Τα ζώα αργοπεθαίνουν στις παγίδες για μέρες. 1 από τα 4 ζώα που παγιδεύονται, δραπετεύουν μασώντας και κόβοντας το ίδιο τους το πόδι, απλά για να πεθάνουν αργότερα από αιμορραγία, πυρετό ή γάγγραινα.

· Οι αλεπούδες εκτροφείου περνούν όλη τους τη ζωή σε άθλιες συνθήκες: μέχρι 4 ζώα σε 1κλουβί 1 τετραγωνικού μέτρου, βρώμικα και σε συνεχή κατάσταση στρες.

· Για να σκοτώσουν τα ζώα χωρίς να χαλάσει η γούνα τους, χρησιμοποιούνται οι πιο φριχτές μέθοδοι: χτυπήματα με σφυριά και μπαστούνια στο κεφάλι, σπάσιμο του σβέρκου, δηλητηριασμός με στριχνίνη, πνίξιμο με κρεμάλες ή σε νερό, ασφυξία με τοξικά αέρια, ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, κλωτσιές μέχρι θανάτου στο θώρακα. Οι μέθοδοι αυτές δεν είναι πάντα αποτελεσματικές και πολλές φορές τα ζώα είναι ακόμη ζωντανά και με πλήρεις τις αισθήσεις τους στη διάρκεια του γδαρσίματος – ακόμη και για αρκετές ώρες μετά.

· Η γούνα επιβαρύνει και το περιβάλλον. Για την κατασκευή μίας γούνας από ζώα εκτροφείου χρειάζεται 40 φορές περισσότερη ενέργεια από ότι για την κατασκευή μίας ψεύτικης γούνας.

Τι μπορείτε να κάνετε

• Ποτέ μην αγοράζετε γούνα ή ρούχα με στολίδια γούνας (γιακάδες, μανίκια, γάντια κλπ) ή γούνινα παιχνίδια και διακοσμητικά. Ελέγξτε στην ταμπέλα τι υλικό έχει χρησιμοποιηθεί και, αν έχετε αμφιβολία, μην το αγοράσετε. Ενημερώστε τον πωλητή γιατί.

• Μην ψωνίζετε από καταστήματα, σχεδιαστές, εταιρίες που χρησιμοποιούν γούνες για οποιοδήποτε προϊόν τους – και ενημερώστε τους γιατί σας χάνουν από πελάτες. • Μιλήστε στους γνωστούς σας για την φριχτή αλήθεια της γούνας. Δώστε τους φυλλάδια, δείξτε τους φωτογραφίες και βίντεο (μπορείτε να βρείτε στο www.argosgr.org/fur.html ). Συχνά, οι άνθρωποι δεν έχουν συνειδητοποιήσει το αιματοβαμμένο «παρελθόν» που κουβαλάει μία γούνα.